Therapie bij slaapproblemen

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond om in slaap te komen. Ze liggen te piekeren, te malen en te woelen of liggen tevergeefs te wachten op de slaap… die maar niet komt. Een derde van Nederland slaapt weleens slecht, toch is er niet altijd sprake van een slaapprobleem. Als de periode van slecht slapen te lang duurt of wanneer een slechte slaapkwaliteit u klachten bezorgen of onderhouden, dan is slaaptherapie iets voor u.

Er zijn verschillende soorten slaapproblemen namelijk:

  • Inslaapproblemen: als het inslapen langer dan 3/4 uur duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand)
  • Doorslaapproblemen: Wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt.
  • Te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen komen.

De oorzaken van de slaapproblemen kunnen zijn:

  • Spanningen of zorgen
  • Lichamelijke klachten (zoals pijn, benauwdheid)
  • Verstoord dag- en nachtritme (bijv door ploegendiensten, jetlags of slapen overdag)
  • Ongunstige leefstijl (eet- en drinkgewoonten ‘s avonds, laat op de avond sporten/vergaderen)
  • Doorwerken tot vlak voor het slapen gaan of langdurig gebruik van digitale apparatuur.

Een goed bioritme is belangrijk om overdag normaal te kunnen functioneren en ’s nachts lekker te kunnen slapen. Het is belangrijk om na te gaan welke onderdelen in jouw dag van 24 uur slaapproblemen in stand houden. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. Het verband met je dagelijks functioneren mag je niet uit het oog verliezen. Goed inzicht verkrijgen in de aard en de ernst van de stoornis is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op het slaapprobleem en er verbetering in te kunnen gaan brengen.

Samen met u breng ik in kaart hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoonten en/of lichamelijke klachten de slaapklachten versterken. Zodra je weet waar de knelpunten van het slecht slapen zitten kun je aan de slag en weer lekker ‘leren’ slapen!

Vergoeding

Slaaptherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check uw polis voor de hoogte van de vergoeding.

Share This: