Psychosomatische oefentherapie

Iedereen kent wel eens het gevoel dat je ‘niet lekker in je vel zit’, bijvoorbeeld privé of op het werk.

Meestal lost dit zich vanzelf weer op, maar soms ook niet. Het kan dan helpen om samen met iemand op zoek te gaan naar de oorzaak van dit gevoel.

Een mens voelt zich prettig als hij in evenwicht is. Soms is je evenwicht langere tijd verstoord en kun je geen nieuwe balans vinden. Je houdt jezelf op een bepaalde manier daarin tegen en je raakt misschien verder uit je evenwicht. Bij PSOT-stedebroec ga je in de therapie, onderzoeken hoe je jezelf tegenhoudt en je gaat leren hoe je weer nieuw evenwicht in jezelf kunt brengen.

Verstandelijk inzicht alleen is hierbij meestal niet voldoende, vaak weet je met je verstand wel wat er aan de hand is, maar dat wil niet zeggen dat je het probleem kunt verhelpen. Daarom is er in de psychosomatische oefentherapie veel ruimte voor gevoel en emotie. Bewustwording speelt hierbij een centrale rol, net zoals een sfeer van vertrouwen en veiligheid.

In de therapie ga je ervaren wat er bij jou op de voorgrond staat. Je hoeft daarvoor niet diep in jezelf te graven, wat belangrijk is komt vanzelf naar de oppervlakte. Door te praten, door het gevoel en de emotie te beleven en door te luisteren naar de taal van je lichaam leer je jezelf beter kennen.

Ook je reactiepatronen, je valkuilen en je vermijdingen horen daarbij. Al ervarend en experimenterend kun je ontdekken wanneer en hoe je jezelf blokkeert. Ook kun je op deze manier je kracht, je energie en je verborgen kwaliteiten leren ontdekken en gebruiken. Al doende ga je uitzoeken en leren hoe het anders kan. Zo kun je komen tot het zetten van nieuwe stappen, tot een nieuw evenwicht.

Door de lichaamsgerichte benadering zijn de behandelingen praktisch en concreet.

Share This: