Mindfullness

Mindfulness betekent letterlijk aandachtigheid of opmerkzaamheid; met je aandacht aanwezig zijn. Het is de tegenhanger van: ‘op je automatische piloot de dingen doen’; de dingen doen zonder dat je er bewust van bent.

Zo zijn we een groot deel van ons leven ook niet echt van moment tot moment erbij. We zijn bezig met het één en in ons hoofd zijn we druk met het maken van plannen of zorgen, met herinneringen, analyses en oordelen. Ons denken is eigenlijk meer bezig met wat is geweest of wat nog gaat komen, dan met de situatie waarin we nu zijn.

Deze gedachten zetten ons heel vaak automatisch op ingesleten sporen. Onze gedachten roepen gevoelens op en bepalen ons gedrag, zonder dat we dat willen of weten. We herhalen onszelf. We kunnen ons gespannen voelen en we piekeren ons suf en toch leidt het nergens toe. Het is verbazingwekkend om te ontdekken hoeveel macht we aan onze gedachten toekennen. Ze kunnen ons gek maken, en dat gebeurt ook vaak.
Door Mindfulness stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen: je leert ernaar kijken. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient: onrust, pijn, spanning, ontspanning, vermoeidheid, boosheid, blijdschap enz. Door niet meteen in de actie te schieten, maar te blijven zitten, geef je jezelf de kans om je gedachten, je gevoelens en de sensaties in je lichaam beter te leren kennen. Door aandacht word je bewust van je automatismen, je ingesleten sporen, je herhaling van gedrag. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen: in welke gedachte investeer je en welke laat je met rust. Je bent niet langer slaaf meer van je eigen denken, voelen en doen. Daarmee creëer je vrijheid, rust en ontspanning.

Voor wie
De mindfulness therapie is geschikt….
• voor iedereen die behoefte heeft aan meer innerlijke rust, tevredenheid en een goede energie balans.
• voor iedereen die zich in een druk leven beter staande wil houden.
• voor iedereen die kampt met stressgerelateerde klachten zoals spanning angst, het gevoel geleefd te worden, burnout, depressieve klachten en piekeren, moeheid, chronische pijn en slaapproblemen.
• voor iedereen die wil leren om meer te genieten van het leven en het hier en nu.
Methoden en oefeningen
Bewustzijnsmethoden als meditatie en ontspanningsoefeningen worden gebruikt in combinatie met moderne psychologische methoden. De therapie sessies zijn gericht op:
• aanwezig te zijn d.m.v. concentratie en aandacht oefeningen
• bodyscan
• het aanwezig zijn in het bewegen en de ademhaling
• oude ingesleten patronen leren herkennen en eventueel loslaten

Kom weer in balans met Mindfulness!

Share This: